Drag

Peyzaj Mimarlık Nedir

Peyzaj Mimarlık Nedir

Peyzaj Mimarlık Nedir

Peyzaj; Fransızca paysage kelimesinden dilimize geçmiştir. Dışarıda belirli bir noktada durup bakıldığında, gözün görebildiği alana dahil olan doğal, mimari ve kültürel unsurların bir araya geldiklerinde oluşturdukları manzara olarak adlandırılır. 

Peyzaj Mimarlığı

Peyzaj mimarlığı ise biyoçeşitliliğin düzenlenmesi için gerekli arazi çalışmalarının yapılması için çalışmalar yürütülmesi, bu bağlamda birçok bilimi bir araya getirerek çalışmalar yürütülmesi ile ortaya çıkan bir çeşit düzenleme tasarlama çalışmasıdır. Peyzaj mimarları bu işler için doğayı tasarlarken matematik ve teknoloji de kullanılır. Fiziksel çevrenin yaşam kalitesini uygun koşullara getirmek, çevreyi korumak ve daha verimli hale getirmek, hem göze hitap edebilen hem de ekosisteme faydalı bir biçimde düzenlemek, gerekli yerleri onarmak ve yeniden tasarlamak için çalışan, birçok yetkinliğe sahip kişilerden oluşur.

Gün içinde rastladığımız birçok manzara peyzaj mimarlarının ellerinden çıkmıştır. Doğa manzaralarına oldukça ilgi duyan bir toplum olduğumuz için baktığımız her yerde bir peyzaj mimarisine ve çevre düzenlemesine rastlamamız mümkündür. Çevre düzenlemesi de bu mimarinin çalışma alanının içine girer. Peyzajın anlamı çevre mühendisine ya da bir bahçıvana göre değişiklik gösterebilir.

Peyzaj, sadece bahçe düzenlemek olarak algılanmamalıdır. Mimar, çalışacağı alanın her santimetresini tanımalı ve oradaki bitki örtüsüne, coğrafyasına, toprağına, erozyon riskine, iklimine, kısaca her şeyine dikkat etmelidir. Yani peyzaj, basit bir çiçek ve ağaç dikiminden çok daha fazlasıdır. Diyebiliriz ki, peyzaj mimarı doğanın dilinden çok iyi anlayan, onun ihtiyaçlarına göre hareket eden ve aynı zamanda göze hoş gelecek şekilde onu yeniden düzenleyen kişidir.